úterý 22. března 2016

KRKONOŠSKÝ SURVIVAL

 Autor: Filip Herbs

 Krkonošský survival - závod, který nechce být největší, nejdokonalejší, nej... - ale pouze výjimečný. Tak zní oficiální motto této akce, která se koná přes kopec od nás. Pro letošní rok jí byl také udělen titul MČR v zimním víceboji. Vidina mistrovských titulů, survivalu na běžkách a tradičního koupaní v krásně osvěžující řece nás hnala na start již podruhé (Karla potřetí).

 K samotnému závodu asi tolik jedná se o 20h scorelauf trojic, s vloženými disciplínami. Který se z velké části běží a z menší části jede na běžkách (které nám naštěstí pořadatel na daný úsek dovezl a po jeho skončení zase odvezl). Startovní místo bylo pro letošek nedaleko Jablonce n N. a cíl jako vždy chata Kara ve Vítkovicích.

 Toliko tedy oficialit a nyní si můžete vychutnat 20h závodní atmosféru z mého pohledu :-D
 
Rozprava kapitánů
V rámci zapracování před závodem jsem si ještě střihnul kvalifikaci sprintu na MČR v běhu na lyžích, takže jsem se cítil unaven a rozsekán již cestou na prezentaci, po vyzvednutí čísel a map se dáváme do jejich zkoumání, mě bolí hlava z vedra, nedostatku spánku a vzduchu na přeplněné Kaře tak raději nechávám mapy klukům s vidinou toho, že oni sice postup vymyslí, ale držet ho budeme tak do 3tí kontroly a jdu chystat lyže, hole a povinnou výbavu na závod. Po chvilce přichází Karel a nese mapy, Matěj zůstal na rozpravě kapitanů. Ve 20:30 nastupujeme do připravených autobusů a jedem na start. Cestou busem se snažíme něco naspat a z ostatních dostat co se říkalo na rozpravě, kudy kdo běží a z Aleše řízky.

Ono cvaknout kleštičkama náramek není vůbec jednoduché
Tak Karle kudy?
Start začíná lehce po 22:00 čtyřkontrolovým prologem, který má za úkol rozdělit startovní pole. Prolog si vzal mapově na starosti Karel a povedlo se mu to sakra dobře, žádné větší chyby. Po prologu mastíme dál na rozhlednu Slovanka, kde potkáváme (poprvé a ne naposled) pozdější vítěze mixu team Fenix multisport. Ze Slovanky to ženem na Bramberk a pak směrem na Smržovku a na Tanvaldský Špičák. Při seběhu ze Špičáku chytám první krizi, která se mě drží dalších několik (asi 4,5) hodin. Takže moje zážitky jsou vesměs stejné, snažím se to rvát co to jde abych udržel krok a odpočíval kde to jen bylo možné. Nakonec pomohl Ibáč a voda Jizery, ale o tom později. Z Tanvaldu nás mapa vede na vyhlídku Terezínku. Na Terezínce zjištujeme, že máme náskok oproti původnímu časovému plánu a tak bereme nějaké kontroly navíc. Okolo 6té ranní Karla začíná pobolívat koleno, tak lehce zpomalíme, to mi pomáhá zahnat mou krizi :-D. A pomalu ale jistě blížíme k první disciplíně a tou je Bejkárna pana ředitele ( brod přes řeku a pak běh do stermého kopce za pomocí fixních lan). Před Bejkárnou jsme se trochu rozběhli abychom zahřáli tělo a postupně jsme naskákali do živlu. Voda místy po prsa a ani teplota nebyla vhodná letní dovolené. Ale alespoň se mi konečně jde dobře, ledová voda působila blahodárně na moje nohy (a jak by né, dr. Priessnitz na tom postavil kariéru a v Jeseníku lázně) Jen co vylezeme z vody cvakáme se na lana probíháme úsek do kopce, skrz potok a po skalách. Po skončení Bejkárny nás dobíhají borci z teamu Blackhill (pozdější vítězové) tak se jich chytnem a vyrubeme s nimi na Harrachovský Čerťák.
Razíme na běhny
Z Čerťáku mastíme po sjezdovce do Harrachova. Dole v Harrachově provádí  Karel spíše neúspěšnou autooperaci kolene a běžíme na další disciplínu tou je časovka na běžkách. Myslel jsem si, že běžky budou úleva, bohužel. Zpočátku jsem cítil úlevu, ale cestou na Voseckou už tak moc ne a do kopce na Dvoračky jsem chtěl ty čerchmantský prkýnka zahodit. Alespoň že z kopce to bylo zadarmo. Po skončení běžek, se stala nejhorší tragedie dne, Karla sice furt bolelo koleno a Matěje kyčel, ale to nebylo nic proti tomu, že jsem si omylem roztrhl pytlik se sladkým mixem, jehož obsah tak skončil na zemi. Museli jsme tuto tragedii přejít a běžet na další disciplínu a to časovku na Nístějku. Ta byla jednoduchá, prostě doběhnout na Nístějku a skočit do studny, to vše v časovém limitu, který nakonec velmi těsně stíháme. Po Nístějnce už to šineme šnečím tempem k finiši. Na předposlední kontrole potkáváme opět team Fenix a po konzultaci s nimi to se zbytkem posledních sil a s minimem času rveme co to jde na poslední discpilínu tou je běh v lanové družstvu pro 3 části vysílačky, její nasledné složení a odeslání zprávy pořadatelům. I tu nakonec stíháme v časovém limitu, a  finišujeme na Karu. kde už se můžeme jen plácnout na zem, dát si polívku a večeři.

 Nakonec i k našemu překvapení nám náš bodový součet stačil na celkové 3tí místo. Kdy se před námi umístili dva reprezentační teamy. Takže veliká spokojenost.

Více fotek, videí a podrobné výsledky najdete na: http://www.krkonosskysurvival.cz/news/
nebo na facebooku: Sport nás baví, bavte se s námi a Krkonosšký survival
A také na velikonoční pondělí po 18h na kanálu Sport 5 krátká reportáž.












Žádné komentáře:

Okomentovat