neděle 20. března 2016

Pěšky nebo běžky aneb Kraktrek 2016

Autor: Matěj Kubina

Nechtělo se nám ani věřit, že tu, víceméně doma, probíhá již několik let tento závod a my o něm nevíme.  Svým rozměrem malý, složením disciplín však unikátní závod s názvem Krakonošův Trek se startem ve Vrchlabí. Závod má každoročně letní a zimní variantu. Hned jak jsme se o něm dozvěděli, přihlásili jsme se na jeho zimní variantu. Takže kromě běžeckých bot poneseme taky běžky.

Závod se skládá ze dvou etap rozložených do dvou dnů. Přenocování se odehrává společně v cíli první etapy na určité chatě a veškeré vybavení jako spacák, náhradní oblečení, jídlo na dva dny (krom večeře a snídaně) a taky třeba povinné přezůvky si nesou závodníci v batůžku. Kontroly jsou pro oba dva dny stejné. Rozdíl je však v jejich bodovém ohodnocení, které může být klidně i nula, díky čemuž se s největší pravděpodobností sobotní etapa bude lišit od nedělní. V sobotní etapě byl navíc limit 6 a půl hodiny, kdežto v nedělní pouze 5.

Mapu jsme si vyzvedli den předem a dokonce i se zakreslenými kontrolami. Nevěděli jsme pouze jejich bodové ohodnocení. Po chvíli zkoumání jsme zhodnotili, že to bude pěkné a že se budeme pohybovat kolem Benecka, Špindlerova Mlýnu a Strážného a že na lyžích to místy určitě půjde i přes letošní skromnou nadílku. Víc jsme toho nevymysleli.  
Všechny dvojice (téměř)

v cíli první etapy
 Ze 13 přihlášených dvojic na start nastoupilo 11. Málem jich bylo ale jen 10. Klasicky díky naší nedochvilnosti. Na fotce ze startu tedy chybíme, dlouho jsme jim ale náskok nenechali. Začalo se hned zostra, kolem kapličky nahoru k první kontrole. Po chvíli jsme nechali ostatní nadšence s velkými batohy za zády a namířili jsme k Möhwaldově boudě. Odtud už na běžkách až na Mísečky a Medvědín, dolů po sjezdovce, přeběh přes Špindl a opět po sjezdovce. Tentokrát však naopak vzhůru až na Pláně. Z Plání už jenom sjezd směrem ke Strážnému posbírat pár kontrol kolem Hnědých skal a za 4 a půl hodiny jsme byli se všemi kontrolami na chatě ve Strážném. Mapu jsme za celou dobu téměř nevytáhli a skoro celé jsme to nakonec objeli na běžkách.

Pořadatelé z nás byli nešťastní, že jim kazíme průměr z minulých ročníků a že kvůli nám budou muset stavět těžší tratě. Další závodníci se objevili až za hodinku. Večer byli na programu stolní a logické hry, ve kterých však zazářili jiní borci než my. Konečné těsné čtvrté místo zamrzelo při předávání tekutých odměn. 



The Kukíz 

Celým večerem nás provázela senzační kapela The Kukíz v předem neurčeném složení. Z loňských příspěvků jsme se těšili na přehlídku kamaší a jiného spodního prádla, ale nakonec jsme jedinými účastníky přehlídky byli my dva. Ostatním borcům zkrátka pár deka navíc nevadí.

nedělní start
Nedělní oficiální start se opět obešel bez naší účasti, ale zato máme hodně fotek a nikdo se nám na nich už neplete. Navíc jsme vyrazili na druhou stranu než všichni ostatní, což nám bylo divné, když jedna kontrola byla hned kousek od chaty. Přibyly kontroly směrem ke Klínovým boudám a naopak ubyly všechny na druhé straně  přes údolí. S výjimkou jedné - té na Medvědíně, která zároveň dostala největší bodové ohodnocení. S touhou posbírat opět vše jsme vyrazili do boje. Nikdo jiný si na Medvědínskou kontrolu netroufl a proto všichni zůstali na této straně a zase se přes Strážné vrátili do Vrchlabí. Nám však nezbylo než se přes údolí vydat a vyšplhat opět k Medvědínu. Když jsme však na Medvědíně měli kolem hodiny do limitu, konečně nám došlo že to bude Hop nebo trop. Stihneme-li limit budeme mít bezkonkurenčně velký bodový náskok, přijdeme-li však o několik minut později, můžeme díky penalizaci skončit bezkonkurenčně poslední. A to se nám nechtělo.

5 minut po startu...
Nejrychlejší se jevilo dojet na Benecko na běžkách a pak už jen seběhnout dolů do Vrchlabí. Existovala také varianta, že po nočním sněžení bude dostatek sněhu na to, abychom sjeli až do Vrchlabí. Existovala ale pouze v Karlově hlavě a zelené louky mi daly za pravdu.

Když jsme na Benecku měli něco kolem 35 minut do limitu, začalo jít do tuhého. Tady už nebyl čas na žádné kochání a věděli jsme, že nás to ranní zpoždění bude hodně mrzet. Ze všech sil jsme uháněli po svých k Vrchlabí. Na křížovkách to bylo už jen 15 minut, u Kapličky 7 a na obchvatu 3. V tu chvíli už jsme to viděli černě. U kostela zbývalo méně než minuta. Nakonec jsme dorazili vteřinu do limitu naprosto vyčerpaní, ale s pocitem velkého vítězství nad sebou samými a velkou radostí. Nesebrali jsme pouze jednu jednobodovou kontrolu, která nám nakonec chyběla k dosažení stobodového skóre. I tak jsme ale zvítězili s velkým náskokem.

Posledních pár vteřin

I díky napínavému průběhu nedělního závodu a celkově komorní, ale zato přátelské atmosféře jsme si závod  hodně užili. Pořadatelům chceme proto poděkovat a popřát ještě mnoho úspěšných ročníků s dostatečnou účastí i v dalších letech.
zleva: Bratři v biku, HSK Benecko, Krakonošova pizza

Žádné komentáře:

Okomentovat