úterý 22. listopadu 2016

Parkáč

Přišel podzim. To je období, kdy kluci z hor pravidelně vyrážej do kraje a zakončujou letní survivalovou sezónu. Letos tomu nebylo jinak a nejvyšší funkcionáři týmu „Sport nás baví, bavte se s námi.“ nebyli výjimkou.

Letos bylo místo konání zahaleno krom sněhu také nádechem dobrodružství. To by nebylo vzhledem k povaze závodu nijak zvláštní. Jelikož se celý závod odehrával v okolí Mníšku pod Brdy a v Brdských lesích, pociťovali literárně vzdělaní jedinci zvláštní pocit a závod pojali jako putování po stopách Káji Maříka dobře známého z povídek Marie Černé-Wágnerové.

Zpět k závodu. Už během cesty jsme značně pochybovali, jestli měli organizátoři na mysli kolečkové brusle, nebo klasické zimní. Po chvíli polemiky jsme se shodli, že hůlky máme, takže to i na sněhu nějak zvládneme a alespoň bude sranda. Po příjezdu do místa konání nás překvapili hned dvě věci. Za prvé, že jsme přijeli včas a za druhé, že estráda v podobě in-line bruslení na sněhu je zrušena a nahrazena během.

Před startem jsme stihli obhlídnout soupeře, připravit si věci a zakreslit postupy do map. Po startu už následoval klasickej průběh. Matěj vyrazil, jako kdyby nevěděl, že v cíli na nás stejně musí počkat a po 500 metrech zmizel všem z dohledu. Zkušení soupeři drželi rozumné tempo a nenechali se vyhecovat ke zbytečným chybám. My s Filipem jsme tvořili výjimku. I přes velmi pomalé tempo jsme dokázali vyrobit spoustu mapových chyb. První kilometry závodu se nesly v duchu nadávek a řečí, jak jsme neschopný. O to víc nás potěšilo, když jsme slaňovali a Matěj přibíhal za náma. Prej se ztratil, sice jednou, jen na první kontrolu, ale za to pořádně.
Škodolibá radost nám způsobila vyplavení adrenalinu, mnohem lepší náladu a rychlejší tempo. Do teď to byl závod, od teď už jen týmová časovka. Ačkoliv jsme se snažili roztrhat a závodit každej za sebe, nedařilo se. Většinu závodu jsme jeli ve složení Já, Matěj a Filip. Buď přímo spolu, nebo minimálně na dohled. Můj pokus o roztrhání skupiny při super rychlé zastávce v depu se povedl na pár kilometrů cyklistiky, pak se vše vrátilo zase do normálu. 
Mrazivé počasí a přítomnost sněhu udělala z jinak klasické cyklo etapy celkem zajímavej vejlet. Bylo pod nulou, nejdřív mrzlo kolo, potom nohy. Ani jedno nebylo žádoucí. Mé projetí potoku napřímo, místo po lávce, v domnění, že omyju kolo a klukům ujedu, skončilo jen ještě víc mokrýma nohama. Na čistotě kola se nic nezměnilo.

K rozluštění záhady došlo až pár kilometrů před cílem, kdy Matěj zariskoval a jel zkratkou. Já s Filipem jsme vesele pokračovali v duchu hesla "je to sice delší, zato horší cestou". To vyústilo v jasnej náskok Matěje a finisherskej souboj mě a Filipa o druhý a třetí místo. Nakonec jsme posbírali všechny medaile v kategorii akademiků a po důkladném rozmrznutí vyrazili domů.


Fotky zatím nejsou. Potom možná doplním.

KaReL



Žádné komentáře:

Okomentovat