středa 28. září 2016

Mini CZAR aneb Neponaučitelní

Autor: Matěj

Letošní Wenger CZAR měl být úplně jiný. Jenže jak už to tak bývá, „chlapci míní a dívky mění“. A tak, přesto že v našem okruhu máme nespočet krásných, chytrých, sportovně nadaných a zážitku chtivých dívek, nepodařilo se nám žádnou z nich k závodu uvrtat. Jedna se učí, jedna je těhotná, další po porodu, jiná zas nedostane volno v práci a tak dále a tak dále.

5 minut do startu (člun stále nenafouknut)
Bez ženy však není dovoleno mužům stanout na startu nejdelšího závodu v přírodním víceboji v ČR. Nezbylo tedy než místo třídenního plnotučného závodu v čtyřčlenné partě vzít za vděk jeho menším 18 hodinovým sourozencem a partou poloviční. To abychom neseděli doma.

Hned na prezentaci potkáváme Simku, která jen zakroutí hlavou a mezi oblepováním mapy utrousí: „Kluci, vy jste NEPONAUČITELNÍ!“. V tu chvíli mi dochází, že má vlastně pravdu. A tahle pravda mi následně v hlavě zazní ještě několikrát.

Vinou klasického „popoledního“ odjezdu, který se nakonec povedl až tři hodiny "popoledni", jsme totiž dorazili jen slabou hodinku před startem. Což je na přípravu k takovému závodu krutě málo a navíc známka „neponaučenosti“.

20 minut po startu (člun skoro nafouknut)
Pozdě bycha honit, závod pro nás začal o trochu dřív. Naplánovat postupy, oblepit mapy, promazat kolo, připravit jídlo, nabrat vodu, přimontovat mapník, číslo, čelovku, připravit boty a hlavně nafouknout člun! Od té doby vím, že cyklopumpička na velký člun prostě nestačí. Samozřejmě jsme z domu připraveného neměli nic, jsme prostě „neponaučitelní“. Minutu do startu jsem ještě neponaučen pumpoval jak fretka.

Na start dobíháme klasicky a neponaučeně při výstřelu a tak rovnou pokračujeme. V úvodním běžeckém prologu neponaučeně jdeme do vedení a vzápětí ještě neponaučeněji bloudíme. Zároveň se nám opět potvrzuje, že ať vymyslíme jakoukoliv zkratku, naši soupeři se vždy objeví před námi. Ale z toho jsme se taky ještě neponaučili. A tak zatímco my jsme si vesele brodili, ostatní tiše šetřili síly na nedalekém mostě.

I tak po prologu dobíháme čtvrtí a v kontaktu. Ze stejného důvodu jako nám závod dřív začal nám vlastně i záhy skončil. Nemyslím tím doslova, ale věci v depu prostě nemáme připravené a tak nám minuty naskakují jedna za druhou a kontakt se ztrácí. Společně s dalšími chybami na trati kola pomalu ztrácíme šanci soupeře před námi dostihnout. Co naopak přichází je únava. 

Neponaučeně jsem totiž den předem spánku moc nedal. Usínám jsem ve stoje, v sedě, za běhu i na kole. Přes noc i ve dne. A proto si ze zbytku závodu vlastně ani moc nepamatuju. Snad jen jak si Karel v depu teprve montoval kolečka na in-line, jak jsme plavali v zatopeném lomu, jak jsme prolézali jeskyně a jak mě tahal při orienťáku neskutečným křáčím, chvíli po tom, co mi odmítl dát mapu.
Packrafting - plavidla byla různá

A pak si vlastně ještě vzpomínám na disciplínu zvanou packrafting. Z části proto, že jsem celou dobu seděl ve vodě a svou zadní částí těla zjišťoval jak málo vody v korytě řeky je a z části proto, že mi to připadalo nekonečné. To když jsme seděli s Karlem v jednom dětském propíchlém a vodou se plnícím člunu a pokoušeli se o něco jako pádlování zpět proti proudu.  

Při tom všem jsem si málem ani nevšiml, že nás předjela další dvojice. Výsledkem bylo celkem slušné 5. místo a suché konstatování, že jsme se ani moc nezmáčkli a vlastně ani moc nezávodili a jestli vlastně na to už nejsme "starý a líný".   

Nakonec si ale myslím, že ještě nebude tak zle. Sport nás totiž baví a že bude jen stačit, když se z tohohle závodu do příště POUČÍME! 
Cca 14 hod po startu (člun propíchnut = opět vypuštěn)

Žádné komentáře:

Okomentovat